RSS

Fisika_soal optik

02 Apr

QUESTION AND DIRECTION
ABOUT OPTICAL OPTICAL INSTRUMENTS

1. Eye disease that only can focus on objects at close range is called …

a. Myopi

b. hypermethropi

c. -2 A

d. 3 A

e. 1.5 A

Answer  : Miopi or nearsighted eye is the eye that only can focus on objects at close range.             =a

2. Eye disease can not focus on objects at close range is…

a. Myopi

b. hypermethropi

c. -2 A

d. 3 A

e. 1.5 A

Answer : Hipermetropi or nearsightedness is the eye can not focus on objects at close range          =b

3. The shortest distance that can focus the eye called…

a.

b. punctum proximum

c.

d.

e.

Answer                                                                                                                                                   : The shortest distance that can focus the eye called point near the eye (PP = punctum proximum)          =b

4. What is the magnification anguler loop that has focused the eyes of 8 cm with no accommodation?

a. 3 times

b. 3,125 times

c. 4 times

d. 5 times

e. 2 times

Given    :    f = 8 cm

PP    = 25 cm

Asked   :    M      = …..?

Answer :    M      = = = 3,125 times                                                                                              =e

5. A microscope has a tube with a length of 22 cm, 5 cm focus eyepiece and focus on objective 6 cm. If the eyes do not berakomodasi, specify the location of objects of the objective lens!

a. 15 cm

b. 16 cm

c. 9,27 cm

d. 18 ,25 cm

e. 19 cm

Given    :    d       = 22 cm

fok = 5 cm

fok = 6 cm

Asked   :    sob = ….?

Answer  : d = sob + fok ® sob = d – fok

= 22 – 5

= 17 cm

sob = = = 9,27 cm                                                                                   =c

6. Miopi eyes that have a distant point (PR) is 8 m long to see object at an infinite distance with no berakomodasi. So strength lens glasses should be worn is ….

a. -25 dioptri

b. -50 dioptri

c. -75 dioptri

d. -125 dioptri

e. -150 dioptri                                                                                                                                             =a

7. A long loop focus of 6 cm is used to observe a objects with maximum berakomodasi eye. If the distance of points near the eye, 25 cm, the distance of objects from the loop and the magnification of each is ….

a. 4,84 cm and 5,1 times

d. 8,82 cm and 2,83 times

b. 6,0 cm and 4,7 times

e. 25 cm and 5,16 times

c. 6,0 cm and 5,16 times                                                                                                                             =a

8. A microscope has a focal length of objective lens and eyepiece respectively 10 cm and 5 cm. If the distance  etween the objective lens and eyepiece 35 cm and eye berakomodasi not, then the total magnification microscope is ….

a. 10 times

d. 18 times

b. 12 times

e. 20 times

c. 15 times                                                                                                                                                   =c

9. A telescope has a focal length of objective lens and eyepiece respectively 100 cm and 8 cm. It turned out that the shadow of the observed star observers right down at the point of focus eyepiece. Then the ocular lens is shifted to the eye berakomodasi observers as far as 32 cm. So the ocular lens has been shifted so far …

a. 1,2 cm in

d. 1,6 cm out

b. 1,2 cm out

e. 2,0 cm in

c. 1,6 in                                                                                                                                                        =c

10. An object to be photographed using the camera must be set III position in space, so that the resulting shadows on space II. Nature shadow object is ….

a. real, upright, and reduced
b. real, inverted, and scaled
c. virtual, upright, and reduced
d. virtual, inverted, and scaled
e. virtual, inverted, and enlarged                                                                                                                 =a

Question for no 11,12,13!

An object 5 cm high is placed 7.5 cm from the concave mirror. The radius of curvature mirror 20 cm.

11. Determine the distance the shadow of the mirror!

a. -10 cm

b. -20 cm

c. -30 cm

d. -40 cm

e. -50 cm

Given    :    S = 7.5 cm

R  = 20 cm → f = 10 cm (+ = concave)

h = 5 cm

Asked   :    S’ = ….?

Answer : = +

= +

= = =

= means that S = -30 cm (virtual)                                                                                  =c

12. Determine the magnification of the shadow!

a. d.

b. e.

c.

Given          :    S = 7.5 cm

R  = 20 cm → f = 10 cm (+ = concave)

h = 5 cm

Asked         :    S’ = ….?

Answer       : = = = -4x

= magnification is 4 ×, virtual.                                                                                         =e

13. Determine the Height shadow!

a. -10 cm

b. -20 cm

c. -30 cm

d. -40 cm

e. -50 cm

Answer      : M    =

h’    = M.h

= . 5 = 20 cm                                                                                                      =a

Question for no 14,15!

An object is placed 40 cm from a lens 25 cm focus distance!

14. Determine the properties of the resulting object with the shadow image method if the convex lens!

a. -10 cm

b. -20 cm

c. -30 cm

d. -40 cm

e. -50 cm

Answer         : convex lens S = 40 cm (at room II) and f = + 25 cm

The image of the object by the lens can be determined from two special light only. The results shown in Figure 6.4 (a). From the picture it looks a shadow is: real, inverted, magnified.

15. Determine the properties of the resulting object with the shadow image method if the concave lens!

a.

b.

c.

d.

e.

Answer    :     concave lens S = 40 cm (room IV) and f = (-) 25 cm
Shadows can be determined from a special light to-2 and the 3rd. The results shown in Figure 6.4 (b). Nature shadow: virtual, erect, numerous.

Question for no 14,15!

In experiments on lenses, Johan use convex lens that focuses 25 cm. In front of the lens The object was placed 3 cm in height distance of 30 cm. Specify:

16. Sri handayani pdf hal 132

 
Leave a comment

Posted by on April 2, 2011 in My School

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: